Funchal - Google

Látnivalók Google áttekintő térképe

Madeira, Funchal látnivalók:
Madeira utazási információk, programok - visitmadeira
Madeira, Funchal - utikritika.hu
Látnivalók - utazz.com ajánlatai
Banánnal töltik a halat, brutálisan erős a rumjuk.
Szánkóval a tengerpartra! – 7 romantikus program Madeirán
Amiért megéri Madeiráig utazni! - travelo
10 kihagyhatatlan látnivaló Madeirán - vilagutazo.net

Toboggan Run a YouTube-ról - jó kis felvétel a szánkózásról

Funchal – Madeira fővárosa és szánkózás nyáron   - (2019.05.17.)

Madeira felfedezését a fővárossal, Funchallal kezdtük. Természetesen indulás előtt igyekeztünk a látnivalókat összegyűjteni, de ettől függetlenül elindultunk gyalog a szállásunkról és spontán élveztük a látványt, amit a város nyújtott. A gyönyörű parkjai, a hegyoldalba felkúszó házai, kikötője a hatalmas hajókkal, háttérben a felhőket megfogó hatalmas hegyei, már önmagában rabul ejtik az embert.
Jöttek a kötelező látnivalók is. Elsőként a Szent Katalin parkba sétáltunk be, már itt ízelítőt kaptunk a sziget szebbnél szebb virágaiból. Kolumbusz Kristóf szobrát is láthatjuk a parkban, mivel járt ő is a szigeten.

Kihagyhatatlan program a helyi nagy hal-, virág- és gyümölcspiac. A halpiacon érdemes megnézni a hosszú testű espada nevű halat (fekete kardhal vagy abroncshal), amelynek fajtája kizárólag a sziget környéki vizekben él. Feldolgozatlan állapotában nem egy szép hal. Angolnaszerű hosszú teste lelóg az asztalokról, nagy kiálló fogai és hatalmas szeme miatt nem egy szép jelenség. Erős vízsugár alatt drótgombolyaggal dörzsölik le róla fekete bőrét és szép fehér húsú hal lesz belőle. Sokféle elkészítési módja van és nagyon finom, ízletes ételeket készítenek belőle. A piacon tovább menve, számtalan nálunk nem ismert gyümölcsöt és virágot láthatunk.

A piactól elsétálhatunk a kikötőbe, majd a közelben lévő felvonó alsó állomásához. Nagyon jó program libegővel felmenni a Monte hegyre. Érdekes fentről rálátni a kertes házakra, a várost átvágó szurdokra és csodás a kilátás. Fent a Monte hegyen is találunk egy botanikus kertet, majd sétáljunk fel a lépcsőn a katedrálishoz. Itt temették el IV. Károly utolsó magyar királyt – most is látni Magyarországról származó friss koszorúkat és szalagokat a sírjánál.
A katedrális lépcsője alatt indul a tobogánozás, ami az egyik legközkedveltebb turistaprogram Funchalban. Tobogánozás (szánkózás) hó nélkül. Egy vesszőből font, kosár jellegű szánkóba ülnek be a turisták és lecsúsznak a hegyről a városba oly módon, hogy egy-egy szánkót két szalmakalapos helyi fickó irányítja a jó csúszósra lecsiszolódott, tekergős utcákon. Izgalmas élmény, ne hagyjuk ki!
Funchal valamelyik botanikus kertjét feltétlenül meg kell nézni. Kihagyhatatlan a szigeten jellemző csodálatos virágok látványa. Mi a város keleti részén található botanikus kertjét, portugálul: Jardim Botânico da Madeirat, látogattuk meg. Képei egy másik albumban találhatók. Nem tudtunk mindent megnézni, amit szerettünk volna, de ezek a programok is hatalmas élményt nyújtottak számunkra.
Pazar természeti látnivalók, vendégszerető emberek, finom sütemények és ételek, a madeira bor isteni, szóval, aki teheti menjen és élvezze Madeirát!

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat